Docmakers

Master of Light wint de Filmprijs van de Stad Utrecht / Debuutcompetitie op het Nederlands Film Festival 2022

Master of Light wint de Filmprijs van de Stad Utrecht / Debuutcompetitie op het Nederlands Film Festival 2022
26-09-2022

Jury rapport: "De jury kan deze film eigenlijk in vier woorden beschrijven: Wat een ongelofelijke… >> lees meer Jury rapport: "De jury kan deze film eigenlijk in vier woorden beschrijven: Wat een ongelofelijke prachtfilm. Deze film doet alles wat een film hoort te doen. Het verhaal laat zien dat, ongeacht je situatie en omgeving, er altijd hoop moet blijven bestaan voor een uitweg. De jury denkt dat dit niet de laatste prijs is die Rosa in ontvangst gaat nemen voor deze film en hoopt nog meer van zulke goede films van haar te mogen zien."
A Parked Life wint Special Jury Prize Best International Documentary op TRT Documentary Awards

A Parked Life wint Special Jury Prize Best International Documentary op TRT Documentary Awards
16-06-2022

Onze minoritaire coproductie "A Parked Life" van Peter Triest heeft de Special Jury Prize Best… >> lees meer Onze minoritaire coproductie "A Parked Life" van Peter Triest heeft de Special Jury Prize Best International Documentary gewonnen op de TRT Documentary Awards 2022.

Eerder won de documentaire al de Young Europeans Award op FIPADOC 2022. De film draaide in 2022 op diverse internationale festivals zoals Thessaloniki Documentary Festival, Docville Leuven, DocPoint Tallinn en Crossing Europe.

"A Parked Life" is een intiem portret van één van de vele Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die als nomaden in West-Europa leven. Hij ziet de scheuren in Europa door zijn voorruit en de scheuren in zijn huwelijk op zijn telefoon. De film is een productie van Savage Film (BE) in coproductie met Docmakers en draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen (release: Cinema Delicatessen).
‘Turn Your Body to the Sun’ wint belangrijkste filmprijs op Mumbai International Film Festival 2022

‘Turn Your Body to the Sun’ wint belangrijkste filmprijs op Mumbai International Film Festival 2022
13-06-2022

Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst heeft op het Mumbai International Film Festival… >> lees meer Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst heeft op het Mumbai International Film Festival in India de belangrijkste prijs in de wacht gesleept.

De film is bekroond met de Gouden Schelp. Vanaf 16 juni is Turn Your Body to the Sun te zien in Nederlandse filmtheaters.
Docmakers is op zoek naar een (junior) productie-coordinator

Docmakers is op zoek naar een (junior) productie-coordinator
01-06-2022

Docmakers is een documentaire filmproducent gevestigd in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.… >> lees meer Docmakers is een documentaire filmproducent gevestigd in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. We willen graag met onze documentaires, onze makers en onze medewerkers bijdragen aan een mooiere en inclusieve wereld. We maken zowel Nederlandse als internationale producties die op TV worden uitgezonden, in de bioscoop vertoond worden en te zien zijn op (internationale) filmfestivals. Recente films zijn Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst, Crazy Days of opera in tijden van pandemie van Sanne Rovers, Hart van de Democratie van Suzanne Raes, De Achtste Dag van Yan Ting Yuen en Master of Light van Rosa Ruth Boesten (winnaar SXSW 2022 Best Documentary Feature, winnaar San Francisco Film Festival McBaine Documentary Feature Award, winnaar Special Mention Best Cinematography Atlanta Film Festival)

We zoeken naar een gemotiveerde (junior) productie-coördinator met een hart voor film en documentaire die graag wil leren, zorgvuldig kan werken en zich binnen ons bedrijf verder wil ontwikkelen.

De werkzaamheden bestaan uit:
- het voorbereiden van draaidagen
- het boeken van reizen
- het bijhouden van de planning
- administratie van filmprojecten
- het ondersteunen bij fondsaanvragen
- het opmaken van teksten/bestanden
- productionele ondersteuning van de (uitvoerend) producenten

Wat zoeken we:
- HBO denk- en schrijfniveau
- Werkervaring als productie assistent of (junior) productie coördinator is een pre.
- Een pro-actieve, flexibele werkhouding
- Woonachtig in Amsterdam of omgeving
- Voor 32-36 uur per week vanaf 15 augustus 2022

Reacties met motivatie en cv graag per mail (uiterlijk 15 juni 2022) aan ilja@docmakers.nl.
www.docmakers.nl
‘Master of Light’ wint  McBaine Documentary Feature Award op San Francisco International Film Festival 2022

‘Master of Light’ wint McBaine Documentary Feature Award op San Francisco International Film Festival 2022
02-05-2022

Master of Light van Rosa Ruth Boesten heeft ook op San Francisco International Film Festival… >> lees meer Master of Light van Rosa Ruth Boesten heeft ook op San Francisco International Film Festival (SFFilm) de Best Documentary Feature Award gewonnen!

Jury rapport:
“For its incredibly moving examination of an individual on the path to redemption, for its thoughtful look at the impact of the cycle of addiction and incarceration that can nonetheless lead to an outcome of hope, and for creating a gorgeously stunning portrait of life captured during a period of healing and grace, the Documentary Jury of the San Francisco International Film Festival awards the McBaine Documentary Feature Award to Master of Light.”
‘Master of Light’ wint Best Documentary Feature op SXSW 2022

‘Master of Light’ wint Best Documentary Feature op SXSW 2022
23-03-2022

De documentaire Master of Light van de Nederlandse regisseur Rosa Ruth Boesten heeft de Best… >> lees meer De documentaire Master of Light van de Nederlandse regisseur Rosa Ruth Boesten heeft de Best Documentary Feature Award gewonnen op het prestigieuze South by Southwest Film Festival (SXSW) in Austin, Texas.

Master of Light
George Anthony Morton is een klassieke kunstschilder van African-American komaf. Tijdens een gevangenisstraf van tien jaar voor het dealen van drugs, heeft hij er alles aan gedaan om z’n talent te ontwikkelen. Na z’n vrijlating is hij de eerste Zwarte kunstenaar die is afgestudeerd aan de Florence Academy of Art in New York en probeert hij z’n weg te vinden in de witte kunstwereld.

Om de verstoorde relatie met z’n familie en z’n moeder in het bijzonder te verbeteren, keert hij terug naar Kansas City. Door hun portretten te schilderen in de stijl van de door hem bewonderde oude meester Rembrandt, hoopt hij af te rekenen met zijn verleden. Het terugkeren naar zijn familie en zijn geboortestad confronteert George met een maatschappij doorvlochten van racisme, en een familie worstelend met intergenerationeel trauma. Het is aan George om zich te bevrijden van dit rauwe verleden en het om te zetten in werken van schoonheid.

George Anthony Morton
George Anthony Morton is een talentvol schilder, geboren in 1983. Gedurende drie intensieve jaren studeerde hij aan de Florence Academy of Art New York, onder begeleiding van toonaangevende Amerikaanse kunstenaars. Hij voltooide een stage in Italië en reisde vervolgens langs de grootste kunstmusea van Europa om schilderijen van de Oude Meesters te bestuderen. Sinds zijn afstuderen in 2018 is hij werkzaam in Atlanta, waar hij Atelier South heeft opgericht, een atelier/studio gebaseerd op een eeuwenlange klassieke traditie.

Nederlands creatief team
Rosa Ruth Boesten is een Nederlandse regisseur uit Amsterdam. Met haar Nederlandse cameraman Jurgen Lisse, Amerikaanse producent Roger Ross Williams en de twee Nederlandse producenten Ilja Roomans en Anousha Nzume werkte zij de afgelopen drie jaar aan deze documentaire. De film is geproduceerd in Amerika door Vulcan Productions en One Story Up Productions, in samenwerking met Docmakers uit Amsterdam.

Jury rapport:
“In both substance and form, Master of Light is a gift. The earnest and gifted painter George Anthony Morton embeds viewers in his world as he struggles to render his mother — both on the canvas and in his psyche. Boesten disabuses us of static tropes about America’s merciless drug war and about contemporary art. With astonishing intimacy, the film’s visuals build an artful bridge between two- and three-dimensional realms that are deeply rooted and utterly transcendent. Put this painting of film in a museum, next to a Rembrandt and a Morton.”
Benefietvoorstellingen Turn Your Body to the Sun voor Giro555

Benefietvoorstellingen Turn Your Body to the Sun voor Giro555
17-03-2022

Opbrengst voorpremières documentaire Turn Your Body to the Sun naar Giro555 Van 18 t/m 21… >> lees meer Opbrengst voorpremières documentaire Turn Your Body to the Sun naar Giro555

Van 18 t/m 21 maart zijn er vroege voorpremières van Turn Your Body to the Sun in Amsterdam, Haarlem en Rotterdam. De gehele opbrengst is voor Giro555 – Samen in actie voor Oekraïne. Regisseur Aliona van der Horst is bij de drie vertoningen aanwezig voor een nagesprek. De film draait vanaf 16 juni in de bioscopen.

De vader van de Nederlands-Russische schrijfster Sana Valiulina (Wortel en tak) praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk.

Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige film Liefde is aardappelen (Gouden Kalf 2018) het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning. Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden?

Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis.

Vroege voorpremières
Vrijdag 18 maart: Rialto de Pijp, Amsterdam (met nagesprek Aliona van der Horst en Coen van Zwol)

Zondag 20 maart: De Schuur, Haarlem (met nagesprek Aliona van der Horst en Frénk van der Linden)

Maandag 21 maart: LantarenVenster, Rotterdam (met nagesprek Aliona van der Horst)
Turn Your Body to the Sun op IDFA 2021

Turn Your Body to the Sun op IDFA 2021
16-11-2021

Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst is geselecteerd voor de International Competition… >> lees meer Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst is geselecteerd voor de International Competition van IDFA 2021 en zal a.s. zaterdag 20 november in première gaan. Hiernaast zal de film tijdens het festival te zien in verscheidene bioscopen in de rest van Nederland in het kader van IDFA Extended.

De documentaire is genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Documentary 2021 en de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021.
Speciale vertoningen Crazy Days

Speciale vertoningen Crazy Days
14-10-2021

10 november Chassé Theater Breda + nagesprek regisseur Sanne Rovers 17 november 20:00 uur… >> lees meer 10 november Chassé Theater Breda + nagesprek regisseur Sanne Rovers
17 november 20:00 uur De Nieuwe Anita Amsterdam + nagesprek regisseur Sanne Rovers
18 november 20:15 uur Hoogt on Tour, locatie Parel van Zuilen + nagesprek regisseur Sanne Rovers KAARTEN KOOP JE HIER
12 december 19:30 uur Kriterion Amsterdam + nagesprek regisseur Sanne Rovers