Docmakers

Enkele documentaire regisseurs kwamen in november 2011 samen en besloten spontaan een film te gaan maken over het Occupy kamp in hun stad Amsterdam. Ze noemden zich Docmakers. Gedreven door betrokkenheid met de wereld ontstond zo, in collectief, de documentaire Don’t Shoot The Messenger. De samenwerking van de Docmakers wordt gedragen door ieders humor, nuchterheid en flexibiliteit. Toekomstige projecten van de Docmakers kunnen op verschillende manieren worden vormgegeven: zowel individuele regie als samenwerkingsverbanden waarbij de andere docmakers op de achtergrond redacteren en adviseren.

About

Suzanne Raes maakte films als De huizen van Hristina, The Rainbow Warriors of Waiheke Island, Hou me vast-De Dijk, Sta me bij, De mooiste jongen van de klas en The Successor of Kakiemon. Films over mensen en de mooie dingen die zij kunnen volbrengen. Binnen Docmakers realiseerde zij inmiddels de documentaires De Tegenprestatie,Boudewijn de Groot – Kom Nader en 0,03 seconde.

Mysterie
Het Hart van de Democratie
0,03 seconde
Boudewijn - Kom Nader
De Tegenprestatie
Don’t Shoot the Messenger

Suzanne Raes op NPO Doc

About

Yan Ting Yuen maakte in 2001 haar regiedebuut met de documentaire Chin.Ind. (nominatie Gouden Kalf op het NFF). Haar tweede film Yang Ban Xi- de 8 model werken wordt genomineerd voor de Grand Jury Prize op het Sundance festival 2005. Verder heeft ze Dinner with Murakami en Het Geheim van de HEMA op haar naam staan. Momenteel werkt zij voor de Docmakers, samen met Robert Kosters, aan de film De Achtste Dag.

De Achtste Dag
Don’t Shoot the Messenger

www.yantingyuen.com

About

Fabie Hulsebos Fabie Hulsebos werkte in de jaren tachtig en negentig mee aan diverse Nederlandse speelfilms en dramaseries. Sinds 1994 helpt ze als uitvoerend producent meer dan zestig documentaires realiseren. Momenteel is ze freelance (uitvoerend en creatief) producent en scenarist en ontwikkelt ze documentaire-, animatie- en speelfilmprojecten.

Mysterie
Het Hart van de Democratie
Het Zwijgen van mijn Vader
De Achtste Dag
0,03 seconde
Boudewijn - Kom Nader
De Tegenprestatie
Don’t Shoot the Messenger

About

Sanne Rovers maakte verschillende jeugddocumentaires voor de publieke omroep, oa Uitgekraakt (2011) en De Wereld van Kim en Bob (2016), beiden genomineerd voor een Prix de Jeunesse. Daarnaast ontwikkelt zij multimediale documentaire projecten zoals Fotomoment (een fotohokje, website en videoclip) en Een Luisterend Oor (een radiotweeluik, animatie en installatie) 

Don’t Shoot the Messenger

www.sannerovers.nl

About

Aliona van der Horst heeft zes internationaal bekroonde documentaires op haar naam staan, zoals Voices of Bam, De Dame met het Witte Hoedje, Boris Ryzhy en Liefde is Aardappelen. Ze filmde o.a. in Iran, Japan en Rusland. Ze studeerde Russische letterkunde en regie aan de Nederlandse Film Academie. In 2011 nam zij het initiatief voor de film Don’t Shoot the Messenger.

Het Zwijgen van mijn Vader
Don’t Shoot the Messenger

www.loveispotatoes.com

www.alionavanderhorst.com

About

Robert Kosters is onderzoeksjournalist en researcher   met vaak een economisch invalshoek voor zijn onderwerpen. Hij werkte voor Vrij Nederland, Follow the Money en Quote en het televisieprogramma Tegenlicht. In 2015 won hij de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs De Tegel, in de categorie achtergrond, met zijn verhaal ‘Hoe Jan Bennink miljoenen opstreek met een troebele koffiedeal’ voor Vrij Nederland en Follow the Money.

De Achtste Dag

About

Liesbeth Witteman is journalist en deed research en samenstelling voor documentaires bij TV DITS, waaronder Haagse Klasse en Verwarring in de Stad. Ze werkte als freelancer voor documentaires en verschillende televisieprogramma’s en was correspondent in Indonesië. Ook werkte ze bij Radio EenVandaag als redacteur en verslaggever. Momenteel werkt ze als researcher en producer aan Het Hart van de Democratie.

Het Hart van de Democratie

About

Monique Lesterhuis maakte samen met Suzanne Raes De Tegenprestatie, het vervolg op de documentaire Sta me bij (genomineerd voor beste documentaire op IDFA 2010). Daarnaast werkt ze voornamelijk als researcher met makers als Petra en Peter Lataster, Catherine van Campen en Simonka de Jong. Ze bijt zich graag vast in complexe onderwerpen, op zoek naar het echte verhaal.

0,03 seconde
De Tegenprestatie

About

Marijn Frank (1982) studeerde in 2007 af aan de NFTA met de prijswinnende documentaire Pappa is weg en ik wilde nog wat vragen. In 2012 maakte ze de jeugddocumentaire Bente’s Stem en in 2015 de bioscoopdocumentaire Vleesverlangen, die beiden op vele internationale festivals werden vertoond waaronder het IDFA.
Frank is sinds 2009 bekend als verslaggever en presentator van De Keuringsdienst van Waarde, De Rekenkamer en de serie Het beloofde land.

Slagershart

About

Hens Van Rooy is een van de makers van de film Don’t Shoot the Messenger en vanaf het begin betrokken bij de oprichting van de Docmakers. Hij werkt als geluidsman voor vele (inter)nationale documentaires.

Don’t Shoot the Messenger

About

Babette Aalberts is de secretaris van de stichting Docmakers. Als media-advocaat geldt zij inmiddels tot de top van de adviseurs op het gebied van het mediarecht en adviseert op het gebied van uiteenlopende media-wettelijke en beleidsmatige onderwerpen. Verder is Babette een sparringpartner voor veel creatieve geesten in de media. Ook doceert Babette als gastdocente aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

www.abc-legal.com

About

Esther Bleesing is de penningmeester van de Docmakers. Als freelance boekhouder werkt zij onder andere voor Pupkin Film.